„W przedszkolu jest słodko, bo pachnie szarlotką!…”

Pierwsze listopadowe dni w grupie „Biedroneczki” miały smak owoców. Dzieci poznawały najpopularniejsze drzewa i krzewy owocowe wraz z owocami i bardzo chętnie wzbogacały swój kącik przyrody. A co robiły z owocami przez te dni? To proste – oglądały, dotykały, delektowały się ich smakiem i aromatem, liczyły, porównywały wielkość i kolor, badały z zewnątrz i wewnątrz, opisywały ich wygląd. Bardzo przyjemną kontynuacją tych zajęć badawczych i edukacyjnych było przygotowanie pysznej szarlotki z jesiennych jabłuszek. Dzieci wraz z panią z ochotą przystąpiły do krojenia rumianych jabłek i przygotowały kruche ciasto. Pracy było dużo i wszystkie przedszkolaki miały jakieś ważne zadania do wykonania. Ale warto się było pomęczyć, po piękny zapach pieczonego ciasta oraz rozpływający się w ustach smakołyk zrekompensował wszystkie trudy! Ciasto wyszło wspaniałe! Pyszna, tradycyjna szarlotka, jaką możemy spotkać u wielu mam, babć i cioć. Przepis od lat tak samo zachwyca swoim prostym smakiem. Możemy ją serwować na zimno i na ciepło, samą lub z lodami – jak kto woli.

Zapraszamy do galerii.